Aktuality

18.5.2024

Dostali jsme se na dobré připojení, tak mohu vložit pár našich zážitků a mapu zatím projeté trasy 3.300 km.

Ještě než jsme odjeli z Sophienhof Lodge, měli jsme možnost vidět rodinku dikobrazů. Dikobraz vylézá ze svého úkrytu až ve večerních hodinách, když je tma. Dávali nám najevo, že máme být před nimi na pozoru svým chrastěním bodlin.

ETOSHA – Největší Národní park v Namibii. Trvá to celý den, než ho přejedete po prašných a rozbytých cestách. Na rozdíl od parků třeba v Tanzánii, nebo Keni, kdy zaplatíte za vstup 100 dolarů, tady nás stála návštěva vlastním autem na celý den pro tři lidi 350 korun.



 

V Namibii je plno farem, kde se můžete ubytovat. Na farmách většinou chovají krávy a kozy. Farmáři poskytují jak luxusní ubytování v domečkách, tak pár míst pro kempování. Navštívili jsme jednu z nich. Farma Ghaub Nature Reserve and Farm z konce 19- tého století.

Úzký cíp území Namíbie mezi Botswanou, Angolou a Zambií je už taková pravá Afrika. Je to velmi chudé území, kde si uvědomíte, jak dobře se máme a jak je nicotné si na něco stěžovat. Hranici mezi Namibií a Angolou tvoří řeka Okawango, která je plná krokodýlů a hrochů. I zde naleznete Lodge a kempy se zázemím.

 

Z Namíbie jedeme do Botswany na slony. Už jsme zde několikrát byli a tak jedeme na známá místa, abychom ukázali Rozálii jaké to je potkat slony volně žijící v přírodě. Botswana je krásná a zároveň tak trochu nebezpečná v tom, že kempy nejsou nijak odděleny od divoké přírody, takže sloni a ostatní zvěř mohou procházet přímo okolo vás. Je tu mezi všemi lidmi a zvířaty velký respekt. Jak se chováte vy k ostatním, tak se chovají oni k vám. Zvuky přírody a zvířat jsou vám tak blízko, až vám z toho naskakuje husí kůže. Buď se budete bát a už to víc nebudete chtít zažít, nebo si to zamilujete a nebudete chtít, aby to přestalo. My to milujeme. Navštívili jsme Chobe Bush Camp a Elephant Sand Lodge.

 

Teploty v noci klesají na 6 – 8 stupňů. Spíme zachumlaní do spacáků a ráno čekáme až vyleze sluníčko a vše ohřeje. Přes den je cca okolo 30 stupňů.
Z Botswany se vracíme do Namibie, ve Windhoeku nakupujeme co potřebujeme, vyměňujeme plynovou bombu a jedeme si odpočinou po projetých 3.300 kilometrech do Elisenheim Guest Farmu kousek od Windhoeku.

5.1. 2024
Sophienhof Lodge a kemp jsme navštívili také na doporučení majitele z předchozího kempu. Mají tu vlastní rezerevaci, kam vás vezmou v podvečer na projížďku. Pohled s nosorožcem z očí do očí na pár metrů je fascinující. Výborně tu vaří a ceny jsou velmi přijatelné.

4.5. 2024
Prvním zaslavením měla být privátní rezervace Erindi, ve které býval pěkný kemp a spousta zvířat. Kemp již nefunguje a Lodge Erindi je hodně drahá. Zvolili jsme náhradní přenocování v kempu Ovita Wildlife. Skromný kemp s příjemným majitelem za pár korun. Vaří jen na objednání, ale studené pivo a víno tu dostanete. Poradil nám, že Erindi je sice soukromá rezervace, ale silnice, která přes ní vede, je státní a pokud řekneme, že jedeme tranzit, tak nás tam musejí pustit. Podél cesty jsme viděli plno zvířat. Žirafy, pakoně, různé druhy antilop, Oryxe,..



1.5. 2024
Zpátky do Afriky. Máme naplánovaný trip Namibie – Botswana.
Prvním zjištěním po příletu do Windhoeku bylo, že neplatí žádné seznamy povinných dokumentů a fotografií nutných k získání víza do Namibie. Stačí dobře vyplněný formulář, který je ke stažení na netu (je dobré ho mít přípravený) a pas. Pak dostanete na letišti během chvilky vízum s platností na tři měsíce. Hned na letišti koupíte SIM kartu od společnosti MTC. 20 GB dat a volání za cca 800,-Kč na měsíc.
Nafta stojí 25,-Kč/litr. Jídlo v obchodě i restauraci tak o třetinu levnější než u nás. Po příletu jsme si vyzvedli naše auto, které jsme měli domluvené dopředu a vyrazili.




Comments are closed.